Menu

Vastavalossa

     29.3.2019 | ajankohtaista; Vastavalossa

Häikäisevän kirkasta aurinkoa ei kykene katsomaan paljain silmin, eikä valokuva siitä onnistu kovin helposti. Mutta jos auringon kehrä jää kapeastikin jonkin puun tai oksan varjoon, syntyy upea vastavalo ja kirkkaus ei enää häikäise.

Mooses halusi nähdä paljain silmin Jumalan. Jumala sanoi, ettei se ole mahdollista, Mooses kuolisi siihen. Mutta jatkoi, että jos Mooses menisi syvään kuoppaan, niin Jumala varjoaisi kädellään hänet ja ohi mentyään Mooses näkisi hänet selkäpuolelta. Näin tapahtui ja Mooses jäi henkiin, mutta sai myös olla lähellä Jumalaa, hänen kätensä varjossa. Jumalan käden suojissa vastavalo valaisi Mooseksen pimeyden tuossa hetkessä.

Risti kohoaa eteemme pitkäperjantaina heittäen varjon suojaksemme. Me emme kykenisi katsomaan Jumalan kirkkautta, mutta ristillä hän on tosi ihminen ja antautunut tähtemme pimeyteen, jotta me näkisimme tuon häikäisevän salaisuuden – miten Jumala rakastaa omakseen tuossa hetkessä koko maailman.

Jumalan lunastama maailma elää vastavalossa, se ei enää tuhoudu, jos se jää Kristuksen ristin suojaan. Kerran saamme katsoa kasvoista kasvoihin Jumalaa, ja hän ei ole enää outo. Tunnistamme silloin hänet kasvoiksi läpi oman elämän, hän katsoo, on katsonut ja yhä katsoo meitä. Ristiltä. Ja mitä hän sanoikaan – tänä päivänä sinä olet minun kanssani paratiisissa. Paratiisi alkaa sydämessä jo nyt, elämän puun vihreys luo polun vastavalossa tuohon aamuun, kun kaikki vihdoin on valoa.

Mutta on paljon sokeutta, pimeyttä, uhmakkaita katseita taivaalle. Minäkin yritän auringonpimennykseni hetkellä tavoittaa läpi nokisen lasin aurinkoa. Kysyn pimeydessäni, missä olet Jumala - kunnes ymmärrän, että se on yhtä turha kysymys kuin kyseenalaistaisin kuun varjoon jäävän auringon olemassaolon. Vaikka en näe mitään  juuri nyt, tiedän sen olevan tuolla varjossa. Ja vastavalo kertoo häikäisevästä kirkkaudesta, mitä mikään pimeys ei voita. Otan oppia Mooseksesta ja omassa montussani jään turvaan Jumalan käden varjoon, lähelle häntä. Tuntui miltä tuntui.

Kaisa